Specialismen

Binnen onze praktijk werken zowel mannelijke, als vrouwelijke fysiotherapeuten met de volgende specialismen:

Manuele therapie
Geriatriefysiotherapie
Claudicatio Intermittens
Medical taping
Oedeemtherapie
Dry Needling

Rugexpertisecentrum

Manuele therapie

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies en adviezen, begeleiding, training, en inzicht in gezond bewegen. Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een Master-opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.

Voor wie is manuele therapie?

Manuele therapie is geschikt voor mensen met fysieke klachten als gevolg van beperkte bewegingsfuncties van een of meerdere gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn veelal direct merkbaar.

Welke klachten kunnen door een manueel therapeut behandeld worden?

Bijvoorbeeld:

 • Nek- en schouderklachten (die uitstralen tot in de armen)
 • Rugklachten hoog in de rug
 • Lage rugklachten (eventueel met uitstralende pijn naar de benen)
 • Bepaalde vormen van duizeligheid welke gerelateerd zijn aan nek klachten
 • Hoofd- en nekpijk gerelateerd aan functiestoornissen in de nekregio
 • Beperkingen in andere gewrichten (zoals enkel, knie, elleboog, pols)

Geriatriefysiotherapie

De geriatriefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen en cliënten/patiënten met een hoge (biologische) leeftijd die te maken hebben met complexe gezondheidsproblematiek. Het gaat daarbij niet alleen om ouderen, maar ook om patiënten die bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte, dementie, de ziekte van Parkinson, of een gebroken heup, verschijnselen vertonen van ouderdom.

Deze fysiotherapeut werkt vanuit zijn specifieke kennis over de doelgroep en de daarbij voorkomende ziektebeelden. De patiënten doen vooral oefentherapie, gericht op het herwinnen en omgaan met verlies van mobiliteit en zelfstandigheid. Tot het werk van de geriatriefysiotherapeut behoort ook het adviseren en begeleiden van gezinsleden en eventuele mantelzorgers, over onder andere het ziektebeeld, de prognose, de behandeling, transfers, dagelijkse handelingen en hulpmiddelen.

Geriatriefysiotherapeuten zijn o.a. werkzaam in in particuliere praktijken, verpleeg- en verzorgingshuizen, revalidatiecentra en (academische) ziekenhuizen. Geriatriefysiotherapeuten hebben na de basisopleiding fysiotherapie een post hbo- of masteropleiding geriatriefysiotherapie gevolgd. Yvonne Sijbers is als zelfstandig geriatriefysiotherapeute verbonden aan Fysiorooi. Zij is aangesloten bij ParkinsonNet, Geriatrie netwerk Eindhoven, Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Geriatrie en het Claudicationetwerk.

NVFG


Claudicatio Intermittens

Patiënten met claudicatio intermittens (etalage benen), ervaren pijn tijdens het lopen als gevolg van zuurstoftekort in de spieren van de benen. Circa 80% van de patiënten met claudicatio intermittens is geholpen bij conservatieve therapie. Deze bestaat uit in de praktijk gesuperviseerde looptraining, ter vermindering van symptomen, het bevorderen van een actieve leefstijl en het geven van adviezen op het nivo van risicofactoren (zoals stoppen roken). Uw fysiotherapeut ondersteunt u om de pijn in de benen te laten verminderen en een actievere leefstijl aan te meten.

Zie ook: Claudicationet


Medical taping

Medical taping wordt gebruikt als ondersteuning in de nabehandeling van blessures, verminderen van ontstekingen of vochtophopingen (oedeem, maar ook haematomen), houdingscorrecties en behandeling van klachten door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfelleboog).

De liftende werking van de CureTape geeft een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld. De ervaren pijn vermindert onmiddellijk, waardoor u weer makkelijker kan bewegen.

Zie ook: fysiotapeOedeemtherapie

Naast behandeling van spieren en gewrichten kunt u bij Fysiorooi in Sint-Oedenrode ook terecht voor Oedeemtherapie. Dit is een vorm van fysiotherapie die zich richt op de vochthuishouding in het lichaam. Omdat ruim tweederde van ons lichaam uit vocht bestaat is het belangrijk dat de vochthuishouding goed functioneert.

Werking

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is manuelelymfdrainage ad modum Vodder (mldv) Lymfedrainage is een natuurlijke functie van het lichaam, maar bij sommige mensen werkt deze functie minder goed. Bijvoorbeeld na een ongeval, operatie, ziekte of stress. De oedeemtherapeut kan dit proces door middel van rustige zachte massage normaliseren. Bij MLDV wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfeklieren en lymfebanen, waarbij de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfestelsel. Vooral het ritme van deze 'handgreep' is erg belangrijk. De behandeling vindt plaats in een ontspannen sfeer in een ruimte met een prettige temperatuur. Meestal ligt u en zal de oedeemtherapeut beginnen met het masseren van de lymfeklieren in de hals. Daarna komen andere lichaamsdelen aan bod waar het eigenlijke probleem zich bevindt.

Behandelbare klachten

MLDV is toepasbaar bij onderstaande klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen:

 • Lymfoedeem
 • Post-traumatische en post-operatieve oedemen
 • Bloedcirculatiestoornissen, bv. open wonden
 • Klachten als gevolg van stress, bv. slapeloosheid, concentratieverlies, hoofdpijn
 • Keel-, neus- en ooraandoeningen, bv. chronische bijholte- en slijmvliesontsteking
 • Verstuikingen of bloeduitstortingen
 • Klachten aan het zenuwstelsel, bv. gezichtsverlamming, migraine
De behandeling kan bestaan uit:
 • Voorlichting/ adviezen
 • Manuele lymfedrainage ad modum Vodder
 • Compressietherapie (d.m.v. zwachtels en elastische kousen)
 • Tapen (lymfetaping)
 • Ademhalingstherapie
 • Oefentherapie

In sommige gevallen is voor deze behandeling een verwijzing van een arts nodig, bijvoorbeeld bij lymfoedeem. Voor andere klachten is in principe geen verwijzing nodig. Voor meer informatie kunt u kijken onder Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie. Meer informatie kunt u vinden op de website van de Vereniging Manuele Lymfedrainage ad modum Vodder (www.mldv.nl)

Mocht u vragen hebben dan kunt u zich wenden aan Marleen Kremers, oedeemtherapeute bij Fysiorooi.


Vanaf nu kunt ook voor Dry Needling terecht bij Fysiorooi

Bent u op zoek naar een effectieve behandeling om de uitstralende en zeurende pijn in uw arm, schouder of been te verminderen? Bij Fysiorooi kunt u terecht voor Dry Needling: een vooruitstrevende en uiterst effectieve behandelmethode. Dry needling omvat het inbrengen van een ‘droge’ naald in een triggerpoint (een triggerpoint is een verkrampt plekje in een spier), waarbij de spanning in de spier(en) zich ontlaadt.

Dry Needling: niet hetzelfde als accupunctuur

Dry Needling gebruikt een “droge” acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden gedurende langere tijd in het lichaam gezet. Dry Needling gebruikt eenzelfde soort naaldje, maar die is specifiek gericht op het ontspannen van de spier. In Amerika en Canada wordt Dry Needling in de fysiotherapie veel gebruikt, in Nederland is Dry Needling in opkomst.

Hoe voelt dryneedling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het de spiercellen (het triggerpoint) aangeprikt worden, spant de spier zich even kort aan. Dit voelt als een ‘plopje’. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan. Dat is van korte duur.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:
 • pijn / stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders ‘op afstand’
 • bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
 • verminderde kracht in de betrokken spier(en)
 • pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen
 • tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid
Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?
 • Acuut moment - bijv. door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel
 • Chronisch - bijv. door een langdurig verkeerde houding en/of RSI/CANS
 • Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. bij gips, brace of een sling
 • 'Slappe' ligamenten in bijv enkels en/of knieën
 • Psychologische factoren, zoals stress en depressie
 • Voetafwijkingen, instabiliteit en/of verschillen in beenlengte bijv. na een botbreuk of operatie
 • Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak
Vergoeding voor dry needling

Dry Needling is een onderdeel van een fysiotherapie behandeling. De kosten worden door de aanvullende of eventueel de basisverzekering van uw zorgverzekeraar vergoed.

Rugexpertisecentrum

Om te kijken of het programma geschikt is voor uw rugklachten, is er een rug-test ontwikkeld. U kunt deze online invullen. Klik hier voor de test